Recept:
Peeli Dal (Gele Dal Curry)
voor 4 personen

Benodigde ingrediënten:
Inbegrepen in de maaltijdbox:
-
- 200gr peeli dal
- 1/2 theelepel haldipoeder
- 1/2 theelepel laal mirch (pas aan naar smaak)
- 1/4 theelepel deggi mirch
Extra benodigdheden:
-
- 1 ui, fijngehakt
- 1 tomaat, fijngehakt
- 1-2 groene chili’s, fijngehakt
- 1 eetlepel olie of ghee
- 1/2 theelepel komijnzaad
- een snufje asafoetida (optioneel)
- zout naar smaak
- verse citroensap en koriander, voor garnering
Bereiding:
- Week en kook de peeli dal:
Was de dal en laat deze 30 minuten weken. Kook in een pan of snelkookpan tot de dal zacht is (ongeveer 15-20 minuten). Zet apart.
- Maak de tempering (tadka):
Verhit olie of ghee in een pan. Voeg komijnzaad en asafoetida toe en bak tot het geurt.
- Voeg de ui toe en bak tot deze lichtbruin is. Voeg de chili’s en tomaat toe en kook tot de tomaat zacht is.
- Voeg haldipoeder, laal mirch, en deggi mirch toe. Roer alles goed.
- Voeg de gekookte peeli dal samen met wat kookwater toe. Breng het geheel aan de kook en laat 5-7 minuten sudderen. Voeg zout naar smaak toe.
- Voeg citroensap en verse koriander toe voor serveren. Lekker met naan, roti of basmatirijst.
Serveertip:
- Rijst:
Serveer je peeli dal met basmatirijst of gewone rijst. Het zachte, licht zoete van de rijst past perfect bij de hartige en kruidige smaken van de dal.
- Roti of Naan:
Peeli dal is ook lekker met een versgebakken roti of naan. Het brood kan worden gebruikt om de dal op te dippen.
- Tadka (tempering):
Maak een smakelijke tadka van ui, knoflook, gember, mosterdzaad, komijnzaad en eventueel wat gedroogde rode chili. Bak dit in olie of ghee en giet het over de dal voor extra smaak en geur. - Yoghurt of Raita:
Een beetje frisse yoghurt of raita (yoghurt met komkommer en kruiden) kan de dal verfrissen en de smaken mooi balanceren.
- Groenten:
Voeg wat groenten toe aan de dal voor meer smaak en textuur, zoals spinazie of tomaat. Je kunt ze meebakken of koken met de dal.
- Chutney:
Serveer het met een beetje chutney (zoals mango chutney) aan de zijkant voor een zoete en pittige smaak.
- Salade:
Een frisse salade met komkommer, tomaat, ui en een beetje citroensap kan helpen om de rijkdom van de dal te balanceren.
- Verse kruiden:
Garneer je dal met verse koriander of peterselie voor een beetje groen en extra smaak.
Wilt u meer recepten verkennen? Dat kan!
Ontdek meer recepten via de knop hieronder.